Zurnanın bölümlerinin özellikleri

Yapı olarak konik bir boruyu andıran zurna, “Gövde” ve “Dil” olmak üzere iki ağaç bölümden oluşur. Zurnanın yapımında kullanılan en uygun ağaç erik olarak görülse de zeytin, kayısı, kiraz ve zerdali ağaçları da kullanılmaktadır.

Kaç çeşit zurna vardır?

Zurnalar kaba zurna, orta zurna, cura zurna ve zil zurna olmak üzere dört boyuta sahiptir. Zurna, Türk halk müziği topluluklarında solo icralarda kullanılır.

Zurnanın hikayesi nedir?

ZURNA – Gaziantep Zurna tarihi Orta Asya'ya dayanmaktadır. Çok eski zamanlardan beri bir çalgı aleti olarak bilinip yapılmaktadır. … Telli, yaylı, nefesli, vurmalı çalgılar olarak gruplandırılmaktadır. Gaziantep'te özellikle dut ağacından el yapımı olarak saz imalatı yapılmaktadır.

Zuma nasıl bir çalgıdır?

olan zuma ailesi, davul ile ayrılmaz bir bütün gibidir. Eski Türklerin ''zuma'' adlı bir çalgıyı kullandıkları bilinirdi. Türkçe'de kelime başlarında (Z) sesinin olmaması, zuma kelimesindeki (Z) harfinin bir yansıma olduğunu göstermektedir. Rus ve Kafkaslar da bu çalgıyı zuma diye tanımlarlar.

Zurna nasıl bir şey?

Zurnanın Özellikleri Üflemeli çalgıların hem en yaygını hem de en sevileni olan zurna, davulla birlikte çalınan bir alettir. Zurna yapımında genellikle erik ağacı kullanılır. … Zurna çalgısı lüle, nezik, zurna borusu, hava döndüren, avurtluk ve soluk gibi bölümlere sahiptir.

En iyi zurna hangi ağaçtan olur?

Zurnanın yapımında kullanılan en makbul ağaç erik ağacıdır. Bunu yanında kiraz ve zerdali'den de yapılır.

Zurnanın türü nedir?

Çift kamışlı üflemeli sazlar kategorisinde bulunan zurna geleneksel bir çalgıdır.

Zurna Türklerin mi?

Mehter müziğinden esintiler taşıyan ve açık hava eğlencelerinin önemli bir parçası olan davul- zurna müziği, Türk halk kültürünün bir ürünüdür.