Zeydiye mezhebi nedir

Hüseyin'in torunlarından Zeyd bin Ali'nin Emevî halifesi Hişam'a karşı ayaklanması sonucu ortaya çıkan Şii mezhebidir. Zeydî fıkhının tâkipçileri diğer Şiî mezheplerinde olduğu gibi ilk dört imamı kabul ederler ancak beşinci imam olarak Muhammed el Bakır yerine kardeşi Zeyd bin Ali'yi kabul ederler.14-Nov-2017

Zeydiye mezhebinin özellikleri nelerdir?

Zeydiyye mezhebinin temel görüşlerini Tevhid, Adalet, el-V'ad ve'l-Va'id, Emr-i bi'l- Ma'ruf ve Nehy-i Ani'l-Münker ve İmamet konuları etrafında şekillenmektedir. Bu beş esas aynı zamanda Zeydiyye'nin mezhep esasları olarak da kabul edilmektedir.

Zeydiye Sünnilikten sonra en yakın mezhep midir?

hz.ali'nin torunlarından zeyd bin ali'ye nisbet edilen, şii fırkalar içinde en mutedil ve sünniliğe en yakın olan, mensupları bugün daha çok yemen'de yaşayan, şiiliğin isnaaşeriyye ve ismaililik ile birlikte 3 kolundan biri olan mezhep.

Sünnilikten sonra en yaygın mezhep nedir?

Şiîlik veya Şialık (Arapça: اَلشِّيعَة eş-Şia, Farsça: شِیعَه Şia), bir İslâm mezhebi. Sünnilikten sonra gelen ikinci geniş nüfusa sahip mezheptir ve İslam dünyası içerisinde -15'lik bir kısmı oluşturur.

Zeydiye mezhebinin kurucusu kimdir?

Zeydîler'in Yemen hâkimiyeti 280 (893) yılında Hâdî-İlelhak lakabıyla anılan Yahyâ b. Hüseyin tarafından kuruldu. Yahyâ, Kāsım b. İbrâhim er-Ressî'nin ardından Zeydiyye'nin en önemli temsilcisi kabul edilir (Ali b.

Zeydiye mezhebi hangi mezhebe yakındır?

Zeydîler fıkıh açısından Sünni mezhepleri olan Hânefîlik ve Şafiîlik ile Şiîliğin Câferî fıkhına, itikad veya kelâm açısından Zeydîler diğer Şiî mezheplerinde olduğu gibi Mutezile'ye yakındırlar.Zeydiye Mezhebi, Kur'ân, Sünnet, icma, istihsan, kıyas, maslahat-ı mürsele ve akıl delillerini kabul eder.

Zeydiye hangi mezhebe yakindir?

Zeydiyye, Şia'nın Ehl-i Sünnet'e en yakın kolu olup, sahâbe hakkındaki görüşleri imâmet anlayışları çerçevesinde şekillenmiştir. Zeydîler, Hz. Peygamber döneminde sahâbenin İslam'a bağlılıkları, sadâkatle İslam'a hizmet ettikleri ve Hz. Ali'nin Hz.

Malikilerin temel kaynağı nedir?

A) Kur'an ve Sünnet. Mâlikî mezhebinde de Kur'an en önde gelen kaynak olup Kur'an'ın tanımı ve delil değeri hakkındaki tartışmalar son derece sınırlıdır. Mütevâtir olmayan kıraatler delil olarak kabul edilmez. Sünnet, diğer mezheplerdeki gibi mütevâtir ve âhâd olarak ikiye ayrılmıştır.