Smear ve hpv farkı

HPV testi, Pap smear testinden üstün gözükmektedir. Rahim ağzı kanserlerinin büyük çoğunluğu bu virüsün varlığı ile direk ilişkili olduğundan virüsün DNA'sının ortaya konulması tanı için daha iyi bir yol gösterici olacaktır. Bu nedenle, yapılabilen yerlerde, HPV DNA testinin yapılması tercih edilebilir.

Smear ve HPV testi aynı mı?

Pap smear testi sayesinde kadınların vajina ya da servikste oluşan anormal durumlar tespit edilebilir. HPV DNA testi ise kadınlarda HPV enfeksiyonunun hangi virüs tipine ait olduğunun taraması gerçekleştirilir.

Smear testinde HPV nedir?

HPV-Smear testi rahim ağzını (serviks) değerlendirmek ve kanser öncüsü durumlar açısından kontrol etmek için kadınlara yapılan özel bir rahim ağzı tarama testidir.

Smear testinde hangi hastalıklar belli olur?

Smear testi, rahim ağzı ( serviks ) kanseri olmak üzere rahim ağzındaki hücresel düzensizlik ve kanser öncüsü hücrelerin, endometrium kanserinin teşhisi için kullanılan bir testtir. Kadınların, kadın doğum hastalıkları uzmanlarının belirlediği rutinde smear testi yaptırması gerekmektedir.

Simir testi pozitif ne demek?

Smear testinde anormal özelliklere sahip hücreler görülmüşse sonuç pozitif olarak değerlendirilir. Pozitif sonucunuz olması kanser olduğunuz anlamına gelmez. Anormal sonuçların büyük kısmı HPV (Human Papilloma Virus) adı verilen virüs enfeksiyonuna bağlı değişikliklerdir.

HPV pozitif smear normal ne demek?

Smear testi kansere dönüşebilecek anormal hücreleri gösterir. Smear testinde yüzey (epitel) hücrelerinde LSIL veya HSIL adı verilen anormal bulgular görüldüğünde buna ilaveten HPV de pozitif olursa, yüksek doğrulukla söylenebilir ki bu kişinin gelecek 5-15 yılda kanser olma olasılığı vardır.

HPV smear testi nasıl yapılır?

Smear testi basit ve ağrısızdır. Test adet zamanı yapılmamalıdır, en iyi zaman adetten 10-20 gün sonrasıdır. Önce rahim ağzının (serviksin) görülebilmesi için, vajinaya bir spekulum (muayene aleti) yerleştirilir. Ardından küçük bir fırça rahim ağzına sürülerek hücre örnekleri toplanır ve cam üzerine yayılır.

HPV testi ücretli mi?

Gültekin, "30 yaşın üzerindeki tüm kadınlarımız, HPV DNA'sı ile rahim ağzı kanseri taraması yaptırmak üzere Aile Hekimlerine, KETEM ya da en yakın Toplum Sağlığı Merkezlerine başvurarak bu testleri tamamen ücretsiz olarak yaptırabilirler" açıklamasında bulundu.