Radyasyon güvenlik komitesi

MADDE 6 – (1) Nükleer tıp, radyasyon onkolojisi ve radyoloji uygulamalarının en az ikisinin yürütüldüğü bölümleri içeren sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde Radyasyon Güvenliği Komitesi kurulur. Bu şartın sağlanamadığı illerde bu komite il sağlık müdürlüğü bünyesinde oluşturulur.

Radyasyon Güvenliği Komitesi kimlerden oluşur?

o Radyasyon Güvenliği Komiteleri de bu direktifler ve TAEK Radyasyon Güvenliği Yönetmeliğine bağlı kendi iç politikalarını oluşturur ve uygular. Kuruluş Yönetim Temsilcisi (Başhekim, başhekim Yrd., Baş Md., Müdür vb.) En az 4 kişiden oluşur.

Radyasyon Güvenliği Komitesi nedir?

5.2.3- Komite, her toplantıda radyasyondan korunma sorumlusunun/sorumluları tarafından tutulan kayıtlar ve hazırladıkları raporlara göre; radyasyon görevlilerinin kişisel radyasyon dozlarını radyasyon seviyeleri ölçüm sonuçlarını, kalite kontrol ve bakım onarım kayıtlarını, eğitim programlarını inceler ve değerlendirir …

Radyasyon Güvenliği Komitesinin görev ve sorumlulukları nelerdir?

Radyasyondan korunmada çalışma talimatları hazırlar, bu talimatları uygular. dozimetre temin edilmesini ve uygun kullanımını sağlar.  Çalışanların kişisel doz takiplerini yapar – kayıtlarını tutar.  Kişilerin doz değerlendirmesini/iyileştirme yapar.

Radyasyon Güvenliği El Kitabı kim hazırlar?

Bilimsel danışma kurulu: 3153 nolu yasada tanımlanan radyasyonla çalışan 3 ana birimin (Nükleer Tıp, Radyasyon Onkolojisi ve Radyoloji) hekim ve medikal fizik uzmanlarından oluşur.

Radyasyon görevlisi kimdir?

Dolayısıyla, sürekli olarak denetimli alanlarda veya radyasyon kaynaklarıyla çalışan ve belirlenen doz limitinin üstünde radyasyona maruz kalma olasılığı olan kişi, radyasyon görevlisi sayılmaktadır.

Türkiyede radyasyon güvenliğinden kim sorumlu?

Radyasyonun tipi ve radyasyonun enerjisine göre belirlenir. Türkiye'de radyasyon güvenliğinin sağlanmasında sorumlu kurum TÜRKİYE ATOM ENERJİ KURUMU' dur. Radyasyon alanların lisanslama işlemlerini TAEK yapmaktadır.

Radyasyon güvenliği nedir?

Radyasyondan korunmada, bütün faktörlerin değerlendirilerek mümkün olan en düşük dozun alınmasının sağlanması prensibidir. Kişilere veya topluluklara, radyasyon hasarlarına kaşı net bir yarar sağlamayan radyasyon uygulamalarına izin verilmemelidir.