Marka hakkının ihlali davaları

Marka hakkına tecavüz halinde, marka hakkı sahibi uğradığı zararların tazmini için anılan fiili gerçekleştiren kişi veya kişilere karşı Maddi Tazminat Davası açabilir. Açacağı tazminat davasında uğradığı zararı(fiili zarar) ve yoksun kalınan kazancı talep edebilir.

Marka Hakkına tecavüz nasıl olur?

Marka Hakkına tecavüz özetle; birine ait olan markanın aynısının ya da ayırt edilemeyecek derecede benzerinin 3. Kişilerce izinsiz olarak kullanılması durumudur. … -Tescilli marka ile aynı olan herhangi bir işaretin, tescil kapsamına giren mal veya hizmetlerde kullanılması.

Marka tecavüzü hangi mahkeme?

Marka hakkına tecavüz nedeniyle açılabilecek hukuk davalarında görevli mahkeme Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesidir. Eğer o yerde Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi yok ise görevli mahkeme, Asliye Hukuk Mahkemesidir.

Marka ihlali cezaları nelerdir?

Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek mal üreten veya hizmet sunan, satışa arz eden veya satan, ithal ya da ihraç eden, ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden veya depolayan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Marka sahibinin hakları nelerdir?

Marka sahibi, tescil edilmiş markası üzerinde tekel hakkına sahiptir. Dolayısıyla, 556 sayılı KHK'nin 9. maddesinde sayılan hallerden birinin gerçekleşmesi durumunda, marka sahibi markasının izin almadan kullanılmasını önlemek hakkına sahiptir. Tescil edilmiş bir marka, sahibi tarafından 10 yıl süreyle kullanılabilir.

Başkasına ait olan markanın izin almadan kullanmanın para cezası nedir?

MADDE 61/A – Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek mal veya hizmet üreten, satışa arz eden veya satan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmibin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Marka Hakkına tecavüz suç duyurusu nereye yapılır?

Marka hakkı tecavüze uğrayan marka sahibinin Mahkeme'ye başvurması mümkündür. Marka hakkına tecavüzden doğan özel hukuka ilişkin taleplerde, Borçlar Kanunu'nun zamanaşımına ilişkin hükümleri geçerli olup, 556 sayılı KHK'da öngörülen davalarda görevli mahkeme ihtisas mahkemeleridir.

Marka davaları nelerdir?

Marka hakkına tecavüz edilen ve tescilli marka sahibi kişi aşağıda belirtilen hukuk yollarına başvurma imkanına sahiptir.

  • Tecavüzün tespiti davası
  • Muhtemel tecavüzün önlenmesi davası
  • Tecavüzün durdurulması davası
  • Tecavüzün kaldırılması davası
  • Maddi ve manevi tazminat davası
  • İtibar tazminatı davası