Kubad abad sarayı

Kubad Abad Sarayı hangi döneme aittir?

Ünlü Selçuklu tarihçisi İbn Bibi'nin Selçuknamesi'nde sözünü ettiği, I. Alaeddin Keykubad'ın (1220-1236) emriyle Sadeddin Köpek tarafından yapılmış Kubadabad Sarayı Külliyesi, günümüze ulaşabilmiş tek Anadolu Selçuklu saray yapısıdır.

Kubad Abad Sarayı’nın mimarı kimdir?

Hatta rivayet odur ki Alâeddin Keykubat Beyşehir Gölü'nü gördüğünde: "Cennet ya burasıdır ya da buranın altındadır" demiştir. Kubadabad Sarayı, Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat'ın av emiri ve mimarbaşı Vezir Sadeddin Köpek tarafından 1326 yılında yapılmıştır.

Kubadabad Sarayı ne zaman yapıldı?

Beyşehir Kubadâbâd Sarayı – Konya Kubad Abad Sarayı, sultanın av emiri ve aynı zamanda da mimarbaşılık görevini sürdüren Vezir Sadeddin Köpek denetiminde ve sultanın çizdiği kroki doğrultusunda 1236 yılında yapılmıştır. Alâeddin Keykubat bu sarayı yaptırırken çevresine de bir şehir kurulmasını emretmiştir.

Kubadabad Sarayı’nın özellikleri nelerdir?

Büyük Saray; külliyenin en büyük yapısı olan bu bölüm sitenin en kuzeyinde 50*55 m kadar genişlikte ve göle uzanan bir teras üzerinde kurulmuştur. Kabaca üç ana bölüm ayırt edilir. Batıda külliye alanı içine doğru yayılan avlu, ortada kapalı saray binası ve göle doğru uzanan teras bulunuyordu.

Kubadabad nasıl bulundu?

Kubadabad'ın kazıları 1949-50 yılları arasında Mehmet Önder ve Zeki Oral'ın keşifleri ile başlamıştır. Selçuklu devri tarihçilerinden İbni Bibi'nin eserinden faydalanılarak Beyşehir sahilinde bugünkü Hoyran köyünün 3 km açığında yer almaktadır.

Kubadabat sarayı hangi Türk devleti ve hükümdarı tarafından nereye yaptırılmıştır?

Selçuklu İmparatoru Alaaddin Keykubad'ın 1236 yılında Konya'nın Beyşehir ilçesinde yaptırdığı Kubadabad Sarayı, 38 yıldır bilim insanları tarafından araştırılıyor. Gölyaka köyünde, 40 bin metrekare arazi üzerine kurulan saray, Türklerin Anadolu'yu 800 yıl önce kalıcı yurt edindiğini kanıtlayan en görkemli eser.

Edirne Sarayı hangi padişah zamanında yapıldı?

Yapımına II. Murat döneminde başlanmış, Fatih Sultan Mehmet zamanında Mimar Şehabettin'e tamamlattırılmıştı. En görkemli zamanı, padişah IV. Mehmed'in saltanatlığında yaşandı.