Kornea topografisi nedir

Topografi, korneanın yapısı ile ilgili bilgi veren bir tanı yöntemidir. Korneanın ön ve arka yüzeyini değerlendirmek amacı ile kullanılan ve korneanın iç içe halkalar şeklinde haritasının çıkartılması ve korneanın dikliğine göre oluşturulan renkli bir haritadır. Bu haritada diklik arttıkça renk kırmızıya doğru kayar.

Kornea topografisi neden istenir?

Kornea Topografi lazer tedavisi öncesinde mutlaka uygulanması gerekmektedir. Özellikle keratokonus hastalığında ve korneada yapılacak herhangi bir cerrahi işlem öncesi, hastanın kornea yapısıyla ilgili bilgi veren bir tetkiktir.

Keratokonus körlük yapar mı?

Bir göz hastalığı olan keratokonus, korneanın sivrilerek öne doğru çıkması ve giderek incelmesini ifade eder. Görme kalitesini bozan bu hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde görmede giderek azalma ve körlüğe neden olabilir.

Kornea filmi neden çekilir?

Topografi yardımıyla hastanın lazer için uygun bir aday olup olmadığı ve korneaya ait bazı özel hastalıkların tanınmasında kullanılır. Ayrıca ön kamara detayları sayesinde gözün bir anlamda tomografisi çekilmiş olur. Katarakt analizi ve ön segment optikgrafisi.

Korneanın ince olması nasıl anlaşılır?

Kornea tabakasının kalınlığı sağlıklı popülasyonda ortalama 530 mikron civarlarında olup genellikle 500-560 mikron arasındadır. Ancak normal kişilerde 470 mikron kadar ince bir kornea, 650 mikron kadar kalın bir kornea da olabilir. Korneanın 500 mikronun altında bir kalınlığa sahip olması ince kornea anlamına gelir.

Kornea nasıl tedavi edilir?

Cross-linking tedavisi, hastalığın ilerlemesini durdurmaya yönelik bir tedavidir. Bu tedavide göze riboflavin (B12 vitamini) damlatılır ve sonrasında ultraviyole A ışını ile kornea sertleştirilir. Cross-linking tedavisi uyuşturucu damlayla yapılır ve yaklaşık 40 dakika kadar sürer.

Keratokonus kimlerde görülür?

Keratokonus genellikle gençleri tehdit eden bir göz hastalığı olarak bilinmektedir. Özellikle 15 – 30 yaş arası gençlerde görülür. Türkiye'de en sık görüldüğü bölgeler ise Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz sahilleridir. Ebeveynlerde keratokonus olması durumunda çocukta da hastalığın görülme riski %7 oranındadır.

Kornea dikliği kaç olmalı?

Keratokonusta kornea içi halka tedavisinin uygulandığı durumlar: Hafif-orta şiddette keratokonus (korneanın diklik değeri 55-57 D ile sınırlı olmalı) Saydam kornea (korneada leke olmamalı)