Kısa çalışma ödeneği yönetmeliği

Kısa çalışma ödeneği şartlari nelerdir?

Çalışanın, kısa çalışma ödeneğine başvuru yapılabilmesi için işverenin İŞKUR kaydı olmalıdır. Çalışan iş yerinde fiilen çalışmaya devam etmeli ve SGK gün şartlarını taşımalıdır. Çalışanın son 3 yıl içinde 450 gün primi olmalı ve son 60 gün kesintisiz prim ödemesi yapılmış olmalıdır.

Kısa çalışma ödeneği kimler alabilir?

Kısa çalışma talebinin uygun bulunması hâlinde kısa çalışmaya tabi tutulan işçilerden kısa çalışma başlama tarihinden önceki 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan, son 3 yılda 450 gün süreyle prim ödemiş olma şartını taşıyan her bir işçi kısa çalışma ödeneği almaya hak kazanır.

Kısa çalışma ödeneği hangi kanuna tabi?

Kısa çalışma kavramı ilk olarak 4857 sayılı İş Kanunu'nun 65. maddesinde düzenlenmiştir. Daha sonradan yapılan değişiklik ile düzenleme İş Kanunu'ndan kaldırılarak 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun Ek 2. maddesine alınmıştır.

Kısa çalışma ödeneği alanlar kaç saat çalışır?

Kısa çalışmanın uygulanmaya başlaması işverenin çalışma süresini en az üçte biri oranında azaltmasına bağlıdır. Dolayısıyla kısa çalışmada olan bir işçi en fazla haftada 30 saat çalıştırılabilecektir. İşçi 30 saati geçmemek şartıyla işverenin belirlediği haftalık süre kadar çalışmakla yükümlüdür.

Yeni işe giren kısa çalışma ödeneği alabilir mi?

İşe yeni girmiş çalışanlar da kısa çalışma ödeneği alacak. 30 Haziran tarihine kadar kısa çalışmaya başvurmuş işyerleri hem bu dönemdeki çalışanları için hem de bu dönem sonrası ilave çalışanları için de kısa çalışma ödeneği alabilecek.

Kısa çalışma ödeneği hangi durumlarda alınır?

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE HANGİ KOŞULLARDA BAŞVURU YAPILABİLİR? İşveren, genel ya da bölgesel kriz durumlarında; işyerindeki çalışma süresinin büyük oranda azaldığı veya durduğu yönünde İŞKUR'a başvuruda bulunur. İş Müfettişleri değerlendirmeleri yapar ve uygunluk durumunda onay verir.

Kısa çalışma ödeneği kıdemden sayılır mı?

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun ek-2'nci maddesinde kısa çalışmanın işçinin kıdemine sayılacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır.