Insülin direnci için hangi doktora gidilmeli

İnsülin Direnci İçin Hangi Bölüme Gidilir? İnsülin direnci testini yaptırmak için sağlık kuruluşlarında bulunan iç hastalıkları ( dahiliye) bölümüne ya da endokrinoloji uzmanına gidilir.01-Oct-2021

Dahiliye insülin direncine bakar mı?

İnsülin direnci belirtilerini fark eder etmez mutlaka bir endokrinoloji ya da dahiliye uzmanına başvurulmak gerekmektedir.

İnsülin direncine Hangi bölüm?

İnsülin direncini ölçtürmek için hastanelerin Endokronoloji bölümüne başvurmak gereklidir.

Aile hekimliğinde insülin direncine bakılıyor mu?

İnsülin direnci testi aile sağlığı merkezlerinde (eski sağlık ocakları) uygulanabilir. Bunun dışında hastanelerin dahiliye bölümlerinde de uygulanabilir. Kan alınabilecek bir ortam ve incelenecek bir laboratuvar olması yeterlidir.

İnsülin direnci için hangi test yapılır?

İnsülin direnci testi (HOMA) , kişide insülin direnci olup olmadığını belirlemek amacıyla kullanılan bir testtir. Bu test, matematiksel bir formüldür. 8-10 saatlik açlık sonrası alınan kan şekeri ile açlık insülin düzeyi birbiri ile çarpılarak, 405'e bölünür ve HOMA-IR denilen insülin direnci düzeyi ortaya çıkar.

Dahiliye bölümü hangi hastalıklara bakar?

Dahiliye, tıptaki tüm branş hastalıklarını kapsayan bir bölümdür. Üst ve alt solunum yolu, mide ve bağırsak, romatizma ve şeker hastalığı iç hastalıklar bünyesinde tedavi edilmektedir. Bu hastalıkların yanı sıra; hipertansiyon, tiroid ve böbrek hastalıklarına da dahiliye doktorları tarafından bakılmaktadır.

Kan tahlilinde insülin değeri kaç olmalı?

Kandaki insülin seviyesi, kan tahlili sonrasında tespit edilebilir. Normal şartlar altında sağlıklı kişilerde insülin normal değeri 100 mg/dldir. Normal değerin 120 üstünde olması çoğu zaman kişide bir sorun olduğu anlamına gelir. İnsülin değeri 126 mg üzerinde olan kişiler ise diyabet hastası olarak kabul edilir.

HOMA testi nasıl hesaplanır?

HOMA hesaplama yönteminde kişinin açlık sonrası ölçülen şeker düzeyi ve insülin seviyesi kullanılan parametreleri oluşturur. Bu iki parametre çarpılır ve çıkan sonuç 405'e bölünürse HOMA skoru hesaplanmış olur. HOMA skorunun 2,5'den yüksek olarak hesaplandığı kişilerde insülin direnci varlığından söz edilebilir.