Ihracat kapama işlemleri

İhracat kapama nedir?

İhraç edilen malların bedelinin süresinde yurda getirilerek, bankalara satılmasından ve ihracat hesabının süresinde kapatılmasından ihracatçılar sorumludur. … Ticari amaçla mal ihracında, bedelleri yurda getirilme süresi içinde gelen ihracat ile ilgili hesaplar aracı bankalarca kapatılır.

İhracat bedeli 90 gün içinde gelmezse ne olur?

İlgili tebliğlerle tayin edilen süreler içinde ihracat bedellerini yurda getirmeyenler; (1567 sayılı Kanun'un 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca), yurda getirmekle yükümlü olunan ihracat bedellerinin rayiç bedelinin % 5'i kadar idarî para cezasıyla cezalandırılırlar.

İhracat bedeli kaç gün içinde gelmezse ne olur?

İhracat bedeli dövizin belirlenen usul ve esaslara göre 180 gün içinde yurda getirildiğinin tevsiki amacıyla bankalar tarafından “İhracat Bedeli Kabul Belgesi” düzenlenecek ve ihracat hesabının kapatılması işlemi bu belgeye göre yapılabilecektir.

İhracat bedeli kabul belgesi nereye verilir?

Bankalara getirilen ihracat bedelinin Türk Lirasına çevrilme zorunluluğu bulunmadığından, ihracat bedelinin süresinde yurda getirilmesi yeterli olup mevzuata uygunluğunun tevsiki için bankalarca “İhracat Bedeli Kabul Belgesi” düzenlenecek ve ihracat hesabının kapatılması bu belgeye göre yapılabilecektir.

DAB kapama nedir?

Peşin ihracatta bedeli tahsil eden banka, diğer ödeme şeklinde aracı banka nezdinde kapama yapılır. İhracat bedeli aracı bankadan farklı bir bankaya gönderilmiş ise bu banka DAB ve beyannamenin bir fotokopisini kapatma işlemini yapacak bankaya gönderir.

İhracat beyannamesi nasıl kapatılır?

İhracat beyannamesinin kapanması malın Türkiye Gümrük Bölgesinden çıktığı anlamına gelmektedir. Bir başka deyişle, ihraç edilen malın sınır gümrük idaresinden çıkışıyla birlikte sistem tarafından ihracat beyannamesi kapatılmaktadır.

İhracat bedellerinin yurda getirilmesi kaç gün?

İhracat işlemlerine ait sözleşmelerde bedellerin tahsili için fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günden fazla vade öngörülmesi durumunda, bedellerin yurda getirilme süresi vade bitiminden itibaren 90 günü geçemez.