Hipertansiyon ne demektir

Hipertansiyon, kalpten vücuda taşınan kanın atardamar duvarlarına uyguladığı kuvvetin, kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına neden olabilecek kadar yüksek olduğu yaygın bir tıbbi duruma verilen isimdir. Hipertansiyon aynı zamanda yüksek tansiyon adıyla da bilinir.Azar 18, 1399 AP

Hipertansiyon hastası olduğu nasıl anlaşılır?

En belirgin hipertansiyon belirtileri arasında aşırı yüksek kan basıncına bağlı olarak baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı, görmede bozukluk oluşabilir.

Hipertansiyon ne yapar?

Kan damarlarındaki kanın damar duvarına yaptığı yüksek basınç, hipertansiyon olarak tanımlanır. Uzun süre yüksek kan basıncı damarın iç yüzeyinde hasara neden olur. Damarlarda tıkanma, yırtılma ya da genişlemeye neden olan yüksek tansiyon, kan akışını bozar ve organ yetmezliği oluşabilir.

Hipertansiyon tehlikeli midir?

Hipertansiyon ilaç, egzersiz ve doğru beslenme ile kolayca kontrol altına alınabilir. Ancak tedavi edilmediğinde; kalp yetmezliği, kalp büyümesi, damarlarda daralma, felç, böbrek yetmezliği ve körlük gibi ciddi sorunlara neden olur.

Hipertansiyon kaç olur?

Tansiyon değerlerinin 140/90 mmHg nin üzerinde olması hipertansiyon olarak adlandırılır.

Hipertansiyon için hangi tahliller yapılır?

Herhangi bir yüksek tansiyonunuz varsa, doktorunuz tıbbi geçmişinizi gözden geçirecek ve fizik muayene yapacaktır. Doktorunuz ayrıca, idrar testi (idrar tahlili), kan testleri, kolesterol testi ve elektrokardiyogram gibi rutin testler de önerebilir – bu, kalbin elektriksel aktivitesini ölçen bir testtir.

Yüksek tansiyon tanısı nasıl konulur?

Yüksek tansiyon bebeklik döneminden itibaren her yaşta görülebilir. HİPERTANSİYON TANISI NASIL KONUR? İki farklı günde ölçüldüğünde, her iki gündeki sistolik kan basıncı ölçümleri ≥140 mmHg ve / veya her iki gündeki diyastolik kan basıncı ölçümleri ≥90 mmHg ise, hipertansiyon teşhisi konulur.

Hipertansiyon hangi organlara zarar verir?

Hipertansiyonun hasar oluşturduğu başlıca hedef organlar kalp, beyin, gözler, böbrekler ve atardamarlardır.