Gelir vergisi mükellefi basit usule geçebilir mi

Gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerden, 47 nci maddede yazılı şartları taşıyanlardan arka arkaya iki hesap döneminin iş hacmi 48 inci maddede yazılı hadlerden düşük olanlar, yazılı talepleri üzerine bu şartın gerçekleşmesini takip eden takvim yılından başlayarak basit usule geçebilirler.

Basit usule tabi olan meslekler nelerdir?

Basit usule tabi mükellefler, marangoz, mahalle bakkalı, küçük esnaf, terzi, berber, tesisatçı gibi meslek gruplarını kapsar.

Internetten satış yapan basit usul olur mu?

E-ticarette basit usul vergi olur mu diye merak edenler için basit usul e-ticaret konusunda mümkün olmamaktadır. E-ticaret ile uğraşan kişi ya da işletmeler gerçek usule göre vergilendirilmektedir. Basit usul internetten satış mümkün görünmemektedir.

Kimler basit usulde vergilendirmeden yararlanır?

Ortaklardan herhangi birinin gerçek usulde vergilendirmeye tabi olduğu iş yerlerindeki diğer ortaklar. Kollektif şirket ortakları ile komandit şirketlerin komandite ortakları. İkrazat (ödünç para verme) işleriyle uğraşanlar. Sarraflar ile kıymetli maden ve mücevherat alım satımı ile uğraşanlar.

Basit usulde vergi mükellefi ne demek?

Basit usul, gelir vergisine tabi mükellef olmanın çeşitlerinden biridir. … Basit usul ile vergi mükellefi olan kişiler, hesap dönemi süresince elde etmiş oldukları gelirler ve giderler ile malların alış fiyatları ile satış fiyatları arasındaki pozitif fark üzerinden vergilendirilirler.

Hangi sektörler basit usul olamaz?

BASİT USULDEN YARARLANAMAYACAK OLANLAR Kollektif şirket ortakları ile komandit şirketlerin komandite ortakları. 2. İkrazat (ödünç para verme) işleriyle uğraşanlar. 3. Sarraflar ile kıymetli maden ve mücevherat alım satımı ile uğraşanlar.

Basit usul ne kadar vergi öder?

Gelir Vergisi Kanunu'na göre 2020 yılında elde edilen basit usulde ticari kazanç gelirlerine aşağıda yer alan vergi tarifesi uygulanarak gelir vergisi hesaplanır. Gelir vergisine tabi gelirler; 22.000 TL'ye kadar %15. 49.000 TL'nin 22.000 TL'si için 3.300 TL , fazlası %20.

Gerçek Usul Mükellefin eşi basit usul olur mu?

Buna göre, gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerin aynı türden iş yapan eş ve çocuklarının bu faaliyetleri nedeniyle basit usulden yararlanması mümkün bulunmamaktadır.