Eski türkçe metinler

En eski Türkçe metinler nelerdir?

Günümüzde ulaşılabilen en eski Türkçe metin, 687-692 yılları arasında dikilen Çoyr Yazıtı'dır. Bundan sonra giderek çoğalan yazıtlardan en eski tarihliler sırasıyla Hoytu Tamir, Ongin, Köl İç Çor, Altun Tamgan Tarkan, Tonyukuk ve Orhun Yazıtlarıdır.

Eski Türkçe hangileri?

Eski Türkçe dönemi, Türk dilinin yazıya geçirildiği Köktürkçe (Orhun Türkçesi), Uygurca ve Karahanlı yazı dillerini (7-12. yy) kapsar. 13. yy'a kadar Türk dünyasının doğu kolunda iki ayrı bölgede iki ayrı yazı dili oluşmuştur.

Kutadgu Bilig eski Türkçe mi?

Eski Türkçe olarak kabul edilen Karahanlı Türkçesi ile yazılmıştır. Nazım birimi beyittir. … 6645 beyitten oluşan manzum bir eserdir. 6500 beyti aşan Kutadgu Bilig'de, yüz civarında Arapça, Farsça kökenli sözcük vardır.

Eski Türkçe hangi alfabe?

Eski Türkçe Dönemi Tarihi, Özellikleri Ve Eserleri Bu dönem kullanılan dile "Köktürkçe" adı verilir. Bu devrin bilinen ilk yazılı eserleri XIII: Yüzyılda Orhun kıyısında dikilmiş olan meşhur "Göktürk yani Orhun Yazıtları"dır. Bu dönemin eserlerinden olan "Göktürk Yazıtları" Göktürkçe alfabesi ile yazılmıştır.

Ilk Türkçe metin nedir?

Türk dilinin yada Türkçe'nin ilk yazılı metni Orhun Yazıtları diğer bir adıyla Göktürk Kitabeleridir. Orhun Yazıtları, Türkçe yazılmış en eski yazılı eserlerdir. Bu yazıtlar, hükümdar Bilge Kağan kardeşi Kültiğin ve Vezir Tonyukuk adına dikilmiştir.

Eski Türkçe hangi Türkçeye daha yakındır?

Eski Türkçe, Türkçenin başlangıçtan 10. yüzyıla kadar olan devresidir. Eski Türkçeden daha gerisi karanlık devirdir. Burada dilimiz Çuvaşça ve Yakutça ile buluşur. Çok daha geride de Türkçe, dâhil olduğu öteki Altay dilleri (Moğolca ve Mançuca) ile birleşir.

Türkçe ne kadar eski?

Türkçe, Eski Türkçe yazılmış ve Türk dillerinin bilinen ilk yazılı kaynağı olan Orhun Yazıtları ele alındığında yaklaşık 1.300 yıllık bir tarihe sahiptir.