Boy bitkisi nedir

Boy otu, bitkisel karışımlarda ve lezzeti ile mutfaklarda binlerce yıldır kullanılan bir bitkidir. Hint, Mısır ve Orta Doğu mutfaklarında daha yaygın kullanılsa da tüm dünyada lezzetlendirici bir baharat olarak kullanımına rastlanabilir. … Hardal, çörek otu, rezene gibi çemen otununda tohumundan faydalanılır.

Boy otu nerede bulunur?

Çemen otu dışında onu boy otu, buyotu, çaman otu gibi isimlerle ananlar da var tabii. Çemen otu bitkisi, hem yaprakları hem de tohumları değerlendirilen, aslen baklagiller familyasından bir bitki. Ülkemizde en çok Kayseri, Tokat ve Yozgat çevresinde kendisine rastlamak mümkün.

Çemen otu hangi hastalıklara iyi gelir?

  • Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
  • Gaz ve şişkinliğin giderilmesinde etkilidir.
  • Kan şekerini düzenler.
  • Vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur.
  • Kronik öksürüğün sonlandırılmasını sağlar.
  • Kadınların menopoz dönemlerini rahat geçirmelerine yardımcı olur.
  • Kalp krizi riskini azaltır.

Moy otu nedir?

Moy otu, poy otu ya da boy otu isimleriyle de anılan Ege'bazı yörelerde tarhana otu olarak da bilinen çemen otu tüm doğallığıyla evinize kadar geliyor. Dağlık araziden toplanmaktadır. Yeni mahsül üründür. Tarhana yapımında kullanılır.

Çemen otu nedir ne işe yarar?

Çemen otu gastrointestinal enflamasyonu yatıştıran, mideyi ve sindirim zarını kaplayan tohumlarındaki müsilaj etki sebebiyle mide yanmasına (asit reflü) karşı etkili bir ilaçtır. Çemen otu tohumlarındaki çözünür lif ve pektin dışkı hacmini arttırır, dolayısıyla kabızlığın doğal olarak giderilmesine yardımcı olur.

Boy otu nerede kullanılır?

Sarımsak ve kırmızı biberle birlikte pastırmanın üzerinin kaplanması en yaygın kullanım şekillerinden biridir. Bunun dışında salçayla ve değişik baharatlarla karıştırılarak kahvaltılık sos şeklinde tüketilir. Öğütülmüş olarak çorbalarda, soslarda ve et yemeklerinde kullanılır.

Boy otu tohumu ne işe yarar?

-Mide şişkinliklerini önler. -Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. -Boğaz ağrılarını hafifletici etkiye sahiptir. -Mide gazlarını giderici bir etki taşır.

Çemen otu nerelerde kullanılır?

Acımsı, buruk ve aromatik bir tada sahip olan çemen tozu, et, tavuk ve sebze yemeklerine baharat olarak eklenir. Et yemekleri için hazırlanan soslara da eklenen baharat, çorbaların içinde katılır. Taze çemen yaprakları ise patatesli yemeklere, bezelye yemeklerine ve nohut yemeklerine konur.