Avans ödemelerinde damga vergisi

Ay sonunda ücretin ödenmesi esnasında düzenlenen kağıtlar bakımından ise, avans miktarının mahsup edilmesinden sonra kalan kısmına binde 6,6 oranında damga vergisi hesaplanması gerekmektedir. Hak edilmemiş bir ücretin ileride hak edildiği zaman mahsubu yapılmak üzere ödenilmesi halinde avanstan söz edilir.

Avans işlemlerinde damga vergisi kesilir mi?

3- İta amiri mutemetlerine verilecek avanslar için düzenlenen kağıtlar, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu hükümleri gereğince dairelerin dahili işlemlerine ait kağıtlar mahiyetinde olduğundan, avans ödemesi sırasında damga vergisine tabi tutulmayacaktır.

Yolluk ödemelerinde damga vergisi kesilir mi?

Ön ödeme şeklinde verilen sürekli ve geçici görev yolluğu avansları da, damga vergisine ekli “1” sayılı tabloda düzenlenmediğinden verginin konusuna girmeyecek ve dolayısı ile vergi hesaplanmayacaktır.

Hakediş ve avans ödemeleri damga vergisi kanununda hangisinde yer alır?

488 sayılı Kanunun 8. maddesinde tanımlanan resmi daire kapsamına girmeyeceğinden, Sandığınızca mal ve hizmet alımlarına ilişkin olarak yapılacak hakediş ve avans ödemeleri nedeniyle düzenlenen kağıtların, damga vergisine tabi tutulmayacağı tabiidir.

Avans vergiye tabi mi?

Gelir Vergisi Kanunu 94. Maddesi gereğince avans olarak ödenenler dahil hizmet erbabına yapılan ve ücret sayılan ödemelerin, nakden veya hesaben yapıldığı sırada vergi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

Avans maaştan kesilir mı?

Çalışanlara verilen paraların borç değil iş avansı olarak değerlendirilmesi mümkündür. … Ancak iş avansı adı altında verilen borçların daha sonra nakit olarak çalışanların maaşından kesilmesi ve bu işlemin mutad olarak yapılması personele borç para verildiğinin bir karinesidir.

Maaş avansı hangi hesapta izlenir?

196 Personel avansları hesabı, personel ve işçilere maaş ve yolluklarına mahsuben önceden ödenen avansların izlendiği hesaptır.

Damga vergisi ne kadar kesilir?

Damga vergisinin iki şekilde ödenmesi mümkündür. Bunlardan birine 'Nispi Ödeme' denir ve binde 8,25 olarak hesaplanır. İkinci seçenek ise Maktu Şekilde ödemedir ve 30 TL olarak ödenir. Şayet sözleşmede değer belirtilmemişse damga vergisi maktu alınır, değer varsa nispi alınır.