4982 sayılı bilgi edinme kanunu

4982 bilgi Edinme Kanunu Nedir?

MADDE 1. — Bu Kanunun amacı; demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak kişilerin bilgi edinme hakkını kullanmalarına ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.

Bilgi Edinme Kanunu neleri kapsar?

Bilgi edinme hakkı, bireylerin devlet kurum ve kuruluşlarının görevlerinden dolayı sahip oldukları bilgilere ulaşabilme hakkıdır. Vatandaşlar kendileriyle doğrudan ilgili olsun veya olmasın, merak ettikleri herhangi bir bilgiyi elde edebilirler. … Bireyler bu şekilde yönetime dahil olurlar.

Bilgi edinme hakkı kapsamında bilgi istenebilecek kurumlar nelerdir?

BİLGİ EDİNME HAKKININ UYGULANMASINA İLİŞKİN GENEL ESASLAR. Hangi kamu kurumlarından bilgi istenebilecek? 1- Merkezi idare kapsamındaki kamu idareleri ile bunların bağlı, ilgili veya ilişkili kuruluşları. 2- Köyler hariç olmak üzere mahalli idareler ve bunların bağlı ve ilgili kuruluşları ile birlik veya şirketleri.

Bilgi Edinme kaç gün?

Bu takdirde bilgi veya belgeye erişim otuz iş günü içinde sağlanır. Bu durumda, sürenin uzatılması ve gerekçesi başvuru sahibine on beş iş günlük sürenin bitiminden önce bildirilir. Görüş sorulan kurum ve kuruluşa, görüş bildirmesi için beş iş gününden az süre verilemez.

Bilgi Edinme Başvurusu Nasıl Yapılır?

Tüzel kişiler tarafından yapılacak bilgi edinme başvurusu; tüzel kişinin unvanı ve adresi ile yetkili kişinin imzasını ve yetki belgesini içeren dilekçeyle, istenen bilgi veya belgenin bulunduğu kurum ve kuruluşa yapılır. Dilekçede, istenen bilgi veya belgeler açık ve ayrıntılı olarak belirtilir.

Bilgi edinme hakkının sınırları nelerdir?

Sır kavramı dışında, disiplin soruşturması ve ceza kovuşturmasına ilişkin bilgi ve belgelerle, kurum ve kuruluşların iç işleyişlerini ilgilendiren yazışmalar ve kararlarla bilgi ve belge niteliğinde olmayan talepler bilgi edinme hakkının kullanılma sınırları olarak düzenlenmiştir.

BEDK nedir?

Bilgi edinme hakkı, üçüncü kuşak temel hak ve özgürlüklerin en önemlilerinden birisidir. … Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu (BEDK), on yılı aşan kurumsal deneyimi ile alanında önemli bir birikim oluşturmuştur.